Flettepizza

God lørdag alle sammen! I går hadde vi som vi pleier pizza til middag! Den er blitt en del av fredagskosen hos oss! Jeg hadde lyst å prøve å lage en ny vri på den tradisjonelle pizzaen, og har sett forskjellige inspirasjonsbilder, der det er brukt fletting for å lage innbakte brød og pizzaer. Jeg har bare prøvd meg frem, så om noen har en annen fremgangsmåte, håper jeg du vil dele med meg!

Jeg lager alltid pizzadeig på slump! I går laget jeg den litt grovere enn vi pleier. Brukte da finmalt sammalt hvete. Oppskrift på pizzadeig finner du her. Bytt ut deler av melet med grovere om du ønsker det. Ha gjerne nøtter og frø oppi deigen også om du ønsker det. Det er kjempegodt. Denne oppskriften doblet jeg, og jeg pleier å ha en del mer væske i deigen, da jeg synes det blir saftigere bakst da. Er du ikke vant med å behandle en våt deig, holder det plenty med det som står i oppskriften. Men prøv deg gjerne frem med litt ekstra.

Når jeg vil ha mer væske i deigen er det viktig at det blir brukt kjøkkenmaskin. Jeg har i akkurat nok vann i deigen til at den samler og blander alt melet sammen til en myk deig. Deretter lar jeg kjøkkenmaskinen gå på medium hastighet mens jeg heller over litt og litt vannn. Deigen vil først bli klissklass våt, da lar jeg bare kjøkkenmaskinen jobbe væsken inn i deigen og deigen blir fastere etter hvert. Så gjentar jeg prosessen. Dette ser jeg at er veldig greit å gjøre når jeg baker grov bakst, da for eksempel havregryn tar mye av fuktigheten. I de tilfellene kan det være greit å la ingrediensene trekke i vann før du har dem i deigen. Man vil jo ha saftig bakst! Blir deigen veldig klissete, kan man jo alltids bare tilsette mer mel når man skal kna ut og forme deigen!

IMG_1444

Ja så til pizzaen. Fyllet i pizzaen kan du bruke hva du ønsker. Vi har gått for karbonadedeig med løk, mais, tomat og paprika, med tomatsaus. Og selvsagt ost. Man vet best hva man liker selv der. En enkel oppskrift på pizzasaus er å blande creme fraiche med ketchup/tomatpure og ha over stekt kjøtt, løk osv. Smak til med salt og pepper og evt annet pizzakrydder/urter. Jeg kjøler alltid fyllet helt ned før jeg har det på pizzaen. Dette er med på å forhindre at deigen/bunnen blir bløt.

Lag deigen og fyllet.

flettepizza

Kjevle deigen ut enten på kjøkkenbenken eller rett på bakepapiret. Jeg kjevler ut på bakepapir denne gang. Fungerte veldig bra! Hadde nok blitt litt vanskelig å flytte etterpå, den ble veldig stor.

flettepizza

Skjær opp deigen slik, prøv å få like mange på hver side. Jeg brukte pizzaskjærer.

flettepizza

Legg fyllet i midten. Kjør på med masse fyll, ellers sitter du igjen med masse deig.

flettepizza

Når man ikke har pizzaost blir det seende slik ut, men det viktigste er at osten er på plass.

flettepizza

Så skal vi flette sammen pizzaen. Prøv å få en fin start øverst ved at du bretter ned kanten før du begynner å flette. Så er det bare å ta annenhver nedover.

flettepizza

Jeg prøver å dra og legge de så fint som mulig, samt at jeg passer på at ikke det som blir liggende under blir plassert over hverandre for mye, vi vil ha det så gjevnt som mulig slik at det stekes noelunde likt.

flettepizza

flettepizza

Fremme og bak. Jeg lot den stå litt å heve etter at den ble laget, da vi hadde en annen pizza som skulle inn i ovnen først. Så den fikk stå i ca 20 minutter. Den hevet seg ikke veldig mye, men tror jeg gjør det neste gang også.

flettepizza

Penslet med vann og stekte det midt iovenen på 225 grader i ca 20-25 minutt. Etter at det var gått 15 minutt penslet jeg enda en gang med vann. Avkjøles på rist.

flettepizza

Jeg syntes jeg hadde godt med fyll, men her ser du at det blir ikke så mye i forhold til deig, så ikke vær redd for å ha godt med fyll inni.

flettepizza

Spises som pizzaskiver! Ble utrolig godt, og ikke minst gøy å servere pizza på en ny måte. Ikke mye som skal til for å imponere venner og familie.

Håper du ble inspirert til å prøve å flette pizzaen din neste gang. Kanskje allerede i kveld? Ha en fortsatt fin lørdag! Lykke til!

K.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *