Skumkake med overraskelse!

skumkake med overraskelse

Vil du ha en kake som imponerer, er dette virkelig en kake som du bør vurdere! Den tar litt tid, men er veldig enkel, så om du har tolmodighet, kommer denne kaken til å bli en sikker vinner på kakebordet hos deg! Søt og bitter, så passer for både barna og de voksne. Anbefaler deg å lese godt gjennom oppskriften, for denne tar det 2 dager å lage! Kaken består av 3 deler som skal kjøles ned eller stivne.

Jeg går sykemeldt om dagen, så tid er noe jeg har nok av. Siden jeg har vondt for å være aktiv, blir det mye tid hjemme. Heldig er jeg, som har en så flott hobby! Det blir mye kakebakst, og siden disse “designkakene” med all knaing og kjevling på marsipan blir for tungt, har jeg fått mye glede av å teste ut mine egne oppskrifter! Når bloggen startet hadde jeg nesten ingen, kun grunnoppskrifter, og nå har det blitt veldig mange etterhvert, og det er veldig gøy! Gøy når man får til noe nytt!

skumkake med overraskelse

Jeg elsker jo brownies! De som følger meg på sosiale medier vet at det er noe som blir bakt mye i mitt hjem. Og her en dag ble det brownie igjen. Siden vi hadde mer igjen fra dagen før (ja faktisk, tihi), så bestemte jeg meg for å lage noe nytt med denne. Jeg satt den til kjøling og imens fant jeg ut at jeg ville kle den inn i skumkake! Dekke den helt til slik at det blir en festlig overraskelse når det skjæres i kaken! Planen var klar og her kommer oppskriften!!

Browniebunn: 

100 gram smør

250 gram sukker

2 egg

1,5 dl mel

2 ss kakao

1 ts vaniljesukker

2 ss traktet kaffi

skumkake med overraskelse

Pisk sammen smør og sukker til du har en hvit smørkrem.

skumkake med overraskelse

Pisk godt et og et egg inn i smørkremen.

skumkake med overraskelse

Ha sammen alle de tørre ingrediensene og ha i røren ilag med kaffien.

skumkake med overraskelse

skumkake med overraskelse

Ha over i en form på ca 20 cm.

skumkake med overraskelse

Stek i midten av ovnen på 180 grader i ca 25-30 minutt. Heller litt for lite enn for mye.

Avkjøl kaken og sett kaldt mens du lager skumblandingen.

skumkake med overraskelse

Når kaken synker sammen vet du at du har stekt kaken akkurat passe. Da er den god og seig inni!

Skumkake:

4 eggehviter

3 dl sukker

1 ts vaniljesukker

6 plater gelantin

1 dl kokende vann

Det første du skal gjøre er å ha gelantinplatene i kaldt vann og la de ligge i ca 10 minutt, til de er myke.

skumkake med overraskelse

 

Skill eggene og pisk opp eggehvitene til de skummer.

Ha i sukker, ca en ss om gangen til du har en stiv marengs. Det tar litt tid. Se videoen over. På videoen mangler det 1 dl sukker, som jeg tilsatte videre, så marengsen blir enda mer stiv til slutt (enn det du ser på videoen).

La maskinen gå mens du smelter gelantinplatene i 1 dl kokende vann.

skumkake med overraskelse

La avkjøle littegrann, ca fingervarmt. Hell blandingen i en tynn stråle mens du har maskinen på fullt.

skumkake med overraskelse

skumkake med overraskelse

Pisk videre i ca 25 minutter. Da er blandingen luftig og fin.

Montering:

skumkake med overraskelse

Nå tar du frem den kalde browniebunnen og setter den rett på et kakefat.

Så finner du en kakering (jeg har en slik som jeg kan justere, anbefales) som er større enn browniebunnen.

skumkake med overraskelse

Den dekker jeg til med bakepapir før jeg setter den over. Du trenger ikke dekke kanten nederst, for marengsfyllet er såpass stivt at det ikke renner ut.

skumkake med overraskelse

Hell over blandingen og pass på at du får marengsblandingen godt ned på sidene, slik at hele kaken blir dekt.

Prøv å få den så gjevn som mulig på toppen og sett den kaldt i minst 6 timer, eller over natten.

skumkake med overraskelse

skumkake med overraskelse

Når kaken har stivnet helt, tar du av kakeringen og fjerner forsiktig bakepapiret.

Jeg har valgt å pynte kaken med sjokoladekrem og jordbær, og jeg vil ha kremen rennende over kanten på kaken. Oppskrift nedenfor. Jeg har gått for melkesjokolade, men du kan bruke den du liker best!

PS: ønsker du at sjokoladekremen skal ligge helt rett på toppen av kaken, kan du helle den over før du fjerner bakepapiret.

Sjokoladekrem:

ca 100-150 gram med sjokolade (jeg har valgt vanlig melkesjokolade)

1 ss kaffe

2 ss smør / delfiafett

skumkake med overraskelse

Smelt sammen ingrediensene over vannbad. Jeg bruker smør for å få en myk konsistens, ønsker du en hard sjokoladetopp bruker du delfiafett.

skumkake med overraskelse

Kremen blir ikke veldig varm og kan helles direkte på toppen av kaken.

skumkake med overraskelse

skumkake med overraskelse

Bruk en spatula til å smøre kremen fint over kaken.

skumkake med overraskelse

Jordbærene dypper jeg i sjokolade før jeg setter dem fint på kaken. Sjokoladen gjør at de sitter godt fast.

skumkake med overraskelse

Sett kaken kaldt og la sjokoladen stivne.

skumkake med overraskelse

Da er det bare å ta frem kaken når gjestene kommer. I første utkast ser det ut som en pen skumkake, men så skjærer du i den og gjestene får en deilig brownieoverraskelse inni! Fantastisk!

skumkake med overraskelse

For å få fine stykker anbefaler jeg å bruke en sylskarp kniv som du dupper i varmt vann for hver gang du skjærer i kaken. Da blir det mindre kliss og kaken kommer ut hel og fin!

skumkake med overraskelse

NAM! Hele kaken forsvant på ettermiddagsbesøk hos mine foreldre. Dette var en stor kake så det hadde jeg ikke trodd, men sånn går det når folk forsyner seg mer enn en gang! Veldig gøy for meg!

Denne kaken kan jeg trygt anbefale!

Velbekomme!

K.

24 Comments

 1. Snadder. ? Kjempefin og lekkert pynta. ? Jeg ville nok ha glattet skummet over med en varm kake spreder også før sjokoladeovertrekket kom på plass. Men det er etterpå klokskap og ikke noe man først tenker på når man kreerer. Min hjerne går umiddelbart i “hmmmm montro om denne skumlaka hadde passet til andre kakebunner også” modus. Likte ideen din kjempegodt jeg. ???

  • bykajagun

   Hei Kathrine!

   Tusen takk for flott kommentar! Både her og på Instagram.

   Jeg ser hva du sier med å få skumkaken mer gjevn på toppen, så det skal jeg gjøre neste gang jeg lager den! Takk for tips!

   Jeg har allerede sett for meg alleslags mulige bunner og fromasjer til å ha over, denne kaken ble så god at det blir nok flere varianter fra meg etterhvert!

   Tusen takk igjen for flotte ord!
   MVH Kaja! <3

  • bykajagun

   Hei Siri!

   Så gøy du har tatt turen innom siden min, og kjempegøy at du har lyst til å prøve deg på kaken! Den ble virkelig god!

   MVH Kaja! <3

 2. Ann-Kristin Andresen

  Denne så supergod ut! 🙂 Her skal vi feire dobbel bursdag i helga, så jeg vurderer sterkt å lage denne!

  • bykajagun

   Hei Ann-Kristin!

   Tusen takk for kommentar! Denne kaken ble skikkelig god, så jeg håper du velger å lage denne! Ikke bare smaker den godt, men den er jo veldig imponerende også! Lykke til med dobbel-feiring!

   MVH Kaja! <3

 3. Hilde Terese

  Naaam ??? denne så helt fantastisk ut!! Allerede lagt inn bestilling hos min søster ??? det er hun som er god på skumkake ???

  • bykajagun

   Hei Agnethe.
   Tusne takk for det! Jeg smører formen med smør/eller formfett før jeg fester matpapiret. passer på å tette godt sånn at det ikke kommer i kontakt med fyllet som skal nedi…

   Kaja!

 4. Kjlo

  Denne vil eg prøve! Men først må eg kjøpe meg et skikkelig kjøkkenmaskin. Hvilken anbefaler du?

  • bykajagun

   Hei Kjlo.

   Så gøy du vil prøve deg på denne kaken, du trenger ikke nødvendigvis kjøkkenmaskin, men en god visp.

   Jeg har 2 kjøkkenmaskiner, kenwood cooking chef og kitchen Aid. Er nok mest fornøyd med kenwooden, da den har sterkere motor og klarer å elte brød og tunge deiger bedre enn kitchen Aiden. Men bruker faktisk kitchen Aiden mest til kremer og kakerøre, da den er mindre(har mindre boller og visp) og er lettere. Jeg har ikke så mye peiling på andre kjøkkenmaskiner, men tror det finnes mye bra ute på markedet.

   Finn ut hva du trenger en kjøkkenmaskin til, og hva du lager mest av, så finner du nok en kjøkkenmaskin som passer til deg!

   Lykke til!

   MVH Kaja!

 5. Lillian

  Hei Kaja. Denne ønsker jeg å prøve meg på:) Er det mulig å erstatte med melkefritt smør? Noen som har forsøkt? Takk for svar:)

  • bykajagun

   Hei Wenche!

   Jeg har aldri prøvd å fryse denne kaken, men det går jo fint å fryse kokosboller, så da går det nok fint her også. Brownien tåler hvertfall frys godt! Ville nok ventet med sjokoladen og bær på toppen til kaken skal serveres eneste, men det er fort gjort! Lykke til!

   Knip Kaja! 😀

 6. Tine

  Utruleg flott. No har eg skreve handle lista og skal handla inn til å laga denna til 17.mai. Gleder meg til å prøva og ikkje minst å eta. Håpa eg får ho til….

  • bykajagun

   Hei Tine!

   Så gøy at du skal prøve deg på denne! Sikker på at du får den fint til!

   Lykke til! 😀

   Knip Kaja!

 7. Hei,
  Dette var en skikkelig flott og fristende kake. I dag har jeg prøvd meg på den. Akkurat kommet i kjøleskapet. 🙂 Sjokoladekremen kommer på på mandagen. Gleder meg til å smake den på 17. Mai
  Tusen takk for oppskiften og kos deg denne pinsehelgen og en riktig god 17. Mai.

  • bykajagun

   Hei Akbhandy!

   Tusen takk for hyggelig kommentar! Så gøy du baker kaken! Håper den innfrir til forventningene! 🙂

   Riktig god pinse og 17 mai feiring til deg og dine!

   Knip Kaja!

 8. Rita Storesund

  Hei! Skumkake minner meg om min barndom. Den ble laget hver bursdag jeg hadde, helt til den dagen jeg var stor nok til å lage den selv. Jeg husker jeg lagde den i tre etasjer. Jeg hadde ideen om å ha i en dråpe konditorfarge i grønnt og to fikk fargen rødt. Slik fikk kaken rosa og lys grønn farge. På toppen en sjokoladeglasur lagd av firkløversjokolade og kokos 🙂 Kanskje et Tips for barnebursdager

  • bykajagun

   Hei Rita!

   Så gøy at du tok deg tid til å legge igjen en kommentar, og veldig gøy med tips! Konditorfarge i skumkaken er alltid gøy! Skal prøve med firkløversjokolade neste gang! Hørtes veldig godt ut!

   MVH Kaja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *