Verdens beste boller

I dag har vi fri, barna er hjemme og de hadde lyst på noe godt. Siden vi alle har våre forskjellige favoritter, lager jeg en stor bolledeig vi kan lage litt forskjellige ting med.

boller 

Ingredienser:

1 kg mel

1/2 ts salt

150 gram sukker

2 ts kardemomme

ca 35 gram gjær

2 egg

ca 6 dl melk

150-200 gram smør.

Det er viktig for å få et bra bakeresultat at alle ingrediensene er romtempererte. Melken varmet jeg i vannbad/mikro går også fint, eggene har fått ligge i varmt vann en stund før bruk, smøret skal være mykt.

bolledeig

Start med å ha alle de tørre ingrediensene i kjøkkenmaskinen. Saltet kan hemme gjæren, så jeg har alltid gjær og salt i hver sin side av bollen.

bolledeig

Ha 5 dl av melken i melblandingen mens kjøkkenmaskinen går. Den blir veldig seig. Rør så videre inn eggene og resten av melken. Trenger ikke ta å bruke alt melken her om den blir skikelig våt. Deigen skal henge sammen.

bolledeig

Deigen er fortsatt veldig en del klissete.

bolledeig

Kna inn smørbiter til deigen er fin og elastisk.

bolledeig

Min kjøkkenmaskin er ikke god på store deiger så her vil ikke min deigen slippe bollen. Hadde jeg halvert oppskriften ville den gjort det.

bolledeig

Jeg drysser mel på benkeplaten og legger deigen på. Elter deigen til den ikke klistrer seg til fingrene. Bruk gjerne litt ekstra mel her.

bolledeig

Legger deigen oppi bollen igjen for heving.

bolledeig

La heve til dobbel størrelse i ca 1 time på et lunt sted.

bolledeig

Der var deigen doblet på nesten en time.

bolledeig

bolledeig

Velt deigen ut av bollen, har du fått slike flotte tråder i deigen, betyr det at du har en smidig deig. Sånn struktur vil bollene få inni og gi porøse og saftige boller. Del deigen i 2.

IMG_2969

Ta den ene delen av deigen og rull ut til en pølse som du ruller ut til boller. (har du lyst på rosine, sjokolade osv i bollene knar du det inn før du deler i boller.)

boller

Rull de ganske så små slik at de dekker 4×4 på en langpanne.

bolledeig

Kjevle ut den andre delen av deigen slik og smør med mykt smør eller vaniljekrem om du ønsker det.

kanelsnurr

Få en hjelper til å drysse godt over med kanel og sukker. Du trenger bare å ha kanel og sukker på 2/3 av deigen siden deigen skal brettes, min hjelper visste ikke det så vi får ekstra fyll i våre. Vil du ha vanlige kanelsnurrer ruller du deigen sammen og skjærer på vanlig måte.

kanelsnurr

 

kanelsnurr

Brett deigen over hverandre slik.

kanelsnurr

Skjær over deigen slik med en pizzadeler.

kanelsnurr

Hold i hver ende av deigen og vri slik.

IMG_2979

Lag en knute på den og den er klar…

kanelknute

Gjør slik med alle remsene og legg de på brett. Legger 4×4 her også. (Denne deigen kan du fint bruke til kanelbrød også. Brett da over hverandre 4 ganger før du skjærer like brede biter som brødformen din er. Plasser i brødformen, pensle og stek. Må stekes en del lengre enn bollene.)

boller

Sett til heving i ca 40 minutt til 1 time.

boller

Ferdig hevet. Her ser du at de nesten tar borti hverandre. Helt perfekt. Jeg pensler med egg, men du kan også bruke vann eller melk.

boller

boller

Stekes på 200-225 grader i 10-15 minutt. De skal bli fine og mørke på farge!

boller

 

boller

kanelsnurr

Deilige, saftige og porøse boller. Avkjøles på rist. Nytes med en gang. Frys de gjerne når de fortsatt er lunkne, da holder de bra på fuktigheten og er like saftige når de tines.

Velbekomme!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *